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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá. |
Data corrente: |
01/08/2022 |
Data da última atualização: |
08/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MIRANDA, L. de V. A.; MOCHIUTTI, S.; CUNHA, A. C. da; CUNHA, H. F. A. |
Afiliação: |
LIDIANE DE VILHENA AMANAJÁS MIRANDA, IFAP; SILAS MOCHIUTTI, CPAF-AP; ALAN CAVALCANTI DA CUNHA, UNIFAP; HELENILZA FERREIRA ALBUQUERQUE CUNHA, UNIFAP. |
Título: |
Discarding and final destination of açaí in the Oriental Amazon - Brazil. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Ambiente & Sociedade, v. 25, 2022. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1809-4422asoc2020138r2vu2022L2OA |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The intensification of the production of açaí (Euterpe oleracea Mart.) and the increase in consumption resulted in the generation of significant amounts of waste that require an adequate final destination. The objective of the research was to evaluate how occurs the discarding and final disposal of açaí lumps processed in Macapá and Santana counties-AP. Thus, semi-structured forms were applied to 212 artisanal açaí beaters (151 in Macapá and 61 in Santana). Information on the disposal and destination of seeds from the açaí mixers were spatialized using the ArcGis software. The results showed that the form of discarding of processed açaí lumps and their final destination are not determined by the size of the açaí-processing shops. However, final disposal was influenced by the higher estimated profit (p<0.05). Most of the disposal and destination are inadequate (53%) and still depend on specific management and legislation that result in environmentally sustainable alternatives. |
Palavras-Chave: |
Artisanal processing; Processamento artesanal; Resíduos sólidos; Sustainability; Sustentabilidade. |
Thesagro: |
Açaí. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/237862/1/CPAF-AP-2022-Discarding-and-final-destination-of-acai.pdf
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Marc: |
LEADER 01742naa a2200241 a 4500 001 2145060 005 2022-08-08 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/1809-4422asoc2020138r2vu2022L2OA$2DOI 100 1 $aMIRANDA, L. de V. A. 245 $aDiscarding and final destination of açaí in the Oriental Amazon - Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThe intensification of the production of açaí (Euterpe oleracea Mart.) and the increase in consumption resulted in the generation of significant amounts of waste that require an adequate final destination. The objective of the research was to evaluate how occurs the discarding and final disposal of açaí lumps processed in Macapá and Santana counties-AP. Thus, semi-structured forms were applied to 212 artisanal açaí beaters (151 in Macapá and 61 in Santana). Information on the disposal and destination of seeds from the açaí mixers were spatialized using the ArcGis software. The results showed that the form of discarding of processed açaí lumps and their final destination are not determined by the size of the açaí-processing shops. However, final disposal was influenced by the higher estimated profit (p<0.05). Most of the disposal and destination are inadequate (53%) and still depend on specific management and legislation that result in environmentally sustainable alternatives. 650 $aAçaí 653 $aArtisanal processing 653 $aProcessamento artesanal 653 $aResíduos sólidos 653 $aSustainability 653 $aSustentabilidade 700 1 $aMOCHIUTTI, S. 700 1 $aCUNHA, A. C. da 700 1 $aCUNHA, H. F. A. 773 $tAmbiente & Sociedade$gv. 25, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Tabuleiros Costeiros. Para informações adicionais entre em contato com cpatc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
13/09/2010 |
Data da última atualização: |
16/12/2010 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CARVALHO, L. M. de; OLIVEIRA, I. R. de. |
Afiliação: |
LUCIANA MARQUES DE CARVALHO, CPATC; IVENIO RUBENS DE OLIVEIRA, CPATC. |
Título: |
Yekd of intercropping with tomato plants and herbs. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL HORTICULTURAL CONGRESS, 28., 2010, Lisboa. Science and horticulture for people: programme & book of abstracts. Lisboa: ISHA, 2010. Sm14.244. |
Descrição Física: |
Resumo em anais. |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Resumo em anais; Toamto. |
Thesagro: |
Tomate. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00575nam a2200157 a 4500 001 1862160 005 2010-12-16 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCARVALHO, L. M. de 245 $aYekd of intercropping with tomato plants and herbs.$h[electronic resource] 260 $aIn: INTERNATIONAL HORTICULTURAL CONGRESS, 28., 2010, Lisboa. Science and horticulture for people: programme & book of abstracts. Lisboa: ISHA, 2010. Sm14.244.$c2010 300 $cResumo em anais. 650 $aTomate 653 $aResumo em anais 653 $aToamto 700 1 $aOLIVEIRA, I. R. de
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Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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